Resistens - et voksende problem?

«Det har vært som en fantastisk bryllupsreise siden oppfinnelsen av antibiotika og anthelmintics. Men alle bryllupsreiser tar slutt. Vi må tenke annerledes i fremtiden. Holistisk for kroppene og for planeten.»

Holistisk veterinær, Dr. Nick Thompson MRCVS, utforsker legemiddelhistorien og resistensproblemet.

For hundre år siden lagde alle veterinærer urtepiller og unksjonspiller for pasientene sine. Denne praksisen døde ut når legemidler overtok; ikke fordi de nødvendigvis var bedre, men fordi de var lett å produsere, lett kontrollerbare og med hurtig effekt som var lett å måle. Farmasøytiske stoffer ga oss imidlertid ikke alle helsesvar. I løpet av tretten år etter oppfinnelsen av Flemings Penicillin i 1928, var den første resistensstammen blitt identifisert. Med noen års mellomrom har et nytt antibiotika blitt oppdaget og i løpet av et tiår eller to rammet av resistenser. Alltid.

En advarsel fra Verdens helseorganisasjon

Med hvert nytt antibiotikum oppstår resistens, det er uunngåelig. Det har vi lært fra nesten 90 års erfaring med antibiotika. Antibiotika resistens er blitt beskrevet av Verdens helseorganisasjon, WHO, som den største utfordringen innen smittsomme sykdommer i dag. Historien er den samme for anthelmintisk motstand, bare bedre kjent.

Problemet med antibiotika er at når de brukes, dreper du ikke alle de truende bakteriene. Du sitter igjen med de få som er motstandsdyktige mot medisinene du bruker. Anthelmintics er vanligvis et enkelt molekyl som angriper en enkelt svakhet hos parasitten. Hvis parasitten tilfeldigvis har en mutasjon der de ikke har den svakheten, er de motstandsdyktige mot det molekylet.

Disse bittesmå få resistente ormene gjør to ting. De blir liggende, og de blomstrer over tid for å videreføre genene sine.

Urter: Naturlig effektiv

Jeg har i løpet av de siste ti årene sett på bruken av urter med anthelmintiske egenskaper. En gjennomsnittlig urte har mellom 400 - 600 aktive molekyler. De fungerer på hundrevis av måter. Resistens er umulig fordi kompleksiteten i urtens kjemi og sammensetning gjør den umulig å utmanøvrere. Det virker latterlig at vi har gått utenom naturen, og ignorert tusenvis av års erfaring om hva som har fungert godt.

Det er et typisk tilfelle av å ville ha noe i en boks, fremfor noe som vokser naturlig i naturen. Nå må vi se på alternativene. Med klimakrisen i tankene, så er vi nå på samme måte i en krise med tanke på legemidler. De kjører parallelt, en krise på utsiden og en på innsiden - alt ser ut til å peke tilbake mot en naturlig orden og balanse.

 

Er du interessert i å lære mer?

 Hvorfor vi må tenke nytt på tilnærmingen vår til lopper, flått og ormer - les artikkelen.

Hvorfor ignorerer vi parasittresistens mot medisiner? En «må ses» must-watch video  video av Dr. Nick Thompson.

Å ta vare på dyrehelsen, naturlig.. read the article.

Bla gjennom sortimentet Browse the range.

lagt til handlevogn